Napelem- és hőszivattyú rendszerek

tudj meg mindent a technológiákról

Napelem és hőszivattyú tudástár

gyakran ismételt kérdések

Mennyi garanciát kapok a napelem rendszerre?
A SHARP 25 év teljesítménygaranciát vállal napelemeire. A SHARP garantálja, hogy a napelemeik a felszereléstől számítva 25 éven át minimum 80%-os teljesítményen fog működni és utána is csak lassan csökken a hatásfoka. Minden egyes SHARP napelem modult a gyártást követően tesztelnek és mérési jegyzőkönyv készül minden egyes napelem modulhoz, melynek köszönhetően minden egyes modulra 15 év termékgaranciát is ad a SHARP. A garanciális időszak az ügyfélnek való átadással indul. A SHARP 1959 óta foglalkozik napenergiával! Napelemei megtalálhatók otthonokban, középületekben, társasházakban, műholdakon, a közúti forgalomban és ipari létesítményekben. Az alkalmazások széles köre bizonyítja, hogy a SHARP napelemek megbízhatók. A garancián kívül a legfőbb érv, hogy a SHARP a legrégebbi napelem gyártó és a nevükhöz köthető a legtöbb napenergiával kapcsolatos szabadalom.
Napelem rendszer telepítésének lépései
Ha leszerződött velünk, a napelem rendszer kivitelezés az alábbi lépésekből áll a helyszínen:
 1. Tartószerkezet rögzítő elemeinek felszerelése.
 2. A rögzítő elemekre kerül a napelem modult fogadó alumínium tartósín.
 3. Napelem modulok rögzítése a tartószerkezetre.
 4. Inverter készülék felszerelése.
 5. Vezetékrendszer kiépítése a napelem modulok és az inverter között.
 6. Csatlakozók, kábelek felszerelése.
 7. A teljes rendszer tesztelése és átadása.
Mennyit áramot termel a napelem rendszer?
Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk a tervezett napelem rendszerünk termelési kapacitását. Magyarországon egy 1 kW-os napelem rendszer az északi országrészen 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményéhez képest a déli naposabb országrészen 1150-1200 kWh teljesítménnyel számolhatunk. Természetesen számos egyéb tényező is befolyásolhatja, hogy mennyit termel a napelem rendszerünk.
 • Domborzati viszonyok
 • Napelemek dőlésszöge
 • Napelem modul fajtája
 • Árnyékoló tényezők
Mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszerbe fektetett pénz?
A megtérülést több tényező befolyásolja. A közelítő számításhoz van egy általánosan használható képlet: Beruházás költsége [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] × Energia ára [Ft/kWh])= Megtérülés ideje [év] Egyszerűsített képlet: Beruházás / (Energiamegtakarítás × Energiaár)= Megtérülés Egy élő példán keresztül bemutatva: Ha 2.200.000 forintból építtetünk napelem rendszert, mellyel évi 5.500 kWh áramot termelünk és 39 Ft/kWh az áram átlagos díja a szolgáltatónknál, akkor a megtérülés ideje körülbelül 10 év. Képletben kifejezve: 2.200.000 Ft / (5.500 kWh/év × 39 Ft/kWh*) = 10.25 év * A példában az aktuális energia árakkal számoltunk: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/arak.html Általánosságban elmondhatjuk, hogy Magyarországon átlagosan 10-12 év a jellemző megtérülés. Tehát ennyi idő alatt hozza vissza az árát a rendszer és ezután már tiszta hasznot termel a napelem rendszer. A pénzügyi előnyökről a SHARP hivatalos weboldala így ír:
"Emelkedő energiaárak, napenergia rendszerek csökkenő költségei - ez a két dolog együtt hasznos befektetéssé teszi a napenergia rendszer megvásárlását, ökológiai és pénzügyi szempontból egyaránt. A csökkenő betáplálási árak miatt sok országban azt gondolhatnánk, hogy a napenergia előállítása már nem kifizetődő. De a betáplálási árakon kívül az egyéb tényezők is anyagilag kedvezővé teszik a napenergia rendszerek működtetését. Az elmúlt években a nyilvános hálózatból származó villamos energia költsége gyorsan növekedett Európában, átlagosan 4,3 %-kal évente. A jövőben további növekedés várható. Ugyanakkor a napelemek ára jelentősen csökkent, ami kedvező hatással van a beruházás költségeire. Tehát a napenergia előállításának költségei összességében csökkentek. A napelemek használata manapság gazdaságosabb, mint a hagyományos villamos energiáé, és ez az anyagi előny az energiaárak emelkedésével csak nőni fog. A saját napelemes rendszer alapvető függetlenséget biztosít a mások által irányított áraktól."
www.sharp.hu
Miért érdemes okos napelem rendszert venni?
Az okos napelem rendszerek megjelenésével a napelemek teljesítményén javíthatunk. Ennek köszönhetően kevesebb elem felszerelésére van szükség és jobb hatásfokkal működik a rendszerünk. Ahhoz, hogy megértsük az okos napelemek működését, először meg kell értenünk, hogy a klasszikus napelem rendszer hogyan működik és mik a hátulütői:
A klasszikus rendszernél a napelem modulok sorba vannak kapcsolva, így ha a rendszer bármelyik részén árnyék vagy szennyeződés akadályozza a napfényt, akkor az egész rendszer hatásfoka arra a szintre csökken, mint a problémás rész. Tehát a klasszikus rendszerben lehet, hogy csak egyetlen napelem modulon jelentkezik az árnyékolás, de a teljesítmény nem csak azon az egy modulon fog csökkenni, hanem a sorba rendezés miatt az összes modulon.
Az okos napelem rendszer ezt a problémát úgy oldja meg, hogy minden egyes napelem modul tartalmaz egy mikroinvertert, így mindegyik modul annyi energiát ad le, amennyit ő tud termelni és nincsenek egymásra hatással az esetleges teljesítmény csökkenések. Ezzel a megoldással átlagosan 5-25%-os teljesítménynövelést tudunk elérni.
Okos napelem rendszer előnyei
 • Egy napelem hibája miatt nem csökken az egész rendszer termelése.
 • A tető tájolása és a kedvezőtlen dőlésszög nem okoz problémát.
 • Okostelefonra telepíthető alkalmazással tudjuk nyomon követni a modulokat.
 • Minden egyes napelem modul teljesítményét nyomon tudjuk követni.
 • Értesítést küld az alkalmazás, ha esetleg hiba vagy teljesítmény csökkenés van.
Miért fontos a napelem modulok tájolása és mi a legjobb tájolás?
A napelem modulok tájolásánál egy nagyon egyszerű szempont van: amennyire csak lehet, merőlegesen érje a napelem modulok felületét a napfény, vagyis a beesési szög mindig 90 fok legyen. Ezzel Önnek nincs teendője, mert kollégáink a helyszíni szemle alapján megkeresik a legideálisabb tájolási lehetőséget és úgy tervezik meg a rendszert, hogy a legjobb hatásfokot adja. Ritkán, de előfordul az is, hogy nem lehet a tetőre napelemet szerelni. Például, ha nagyon árnyékolt a tető, vagy nagyon rossz a tájolása, illetve ha nem megfelelő minőségű a tetőszerkezet. De az árnyékoltság csak nagyon ritkán kizáró ok, mert a legtöbb árnyék problémát meg tudjuk oldani az SMA ShadeFix teljesítmény optimalizálókkal.
Ha árnyék vetül a tető egy részére, az kizáró ok?
Nem kizáró ok, mert van megoldás az árnyékok kezelésére. Az árnyékos részeken lévő napelem modulokat az újgenerációs SMA ShadeFix teljesítmény optimalizálóval látjuk el, melyek növelik az árnyékolt napelemek hatékonyságát. A teljesítmény optimalizálónak köszönhetően nem kell aggódni az árnyékos részek miatt, mert az egy napelemre jutó árnyékolás nem rontja a teljes rendszer teljesítményét, hiszen csak annak az egy modulnak a teljesítménye romlik, amelyik árnyékba kerül, így nincs hatással a többi modulra. Az SMA ShadeFix teljesítmény optimalizálónak köszönhetően a napelem rendszerünkből a maximumot hozhatjuk ki.

Minimális árnyék

Néha a kémény vagy egy tetőablak enyhe árnyékolást okoz. Az érintett paneleket ShadeFix optimalizálóval látjuk el és megoldja a gondot.

Közepes árnyékoltság

AShadeFix optimalizálónak az sem okoz gondot, ha a kéményen kívül egy-egy fa is árnyékolja a napelemek egy részét.

Extrém árnyékoltság

Sok teljesítmény optimalizálónak gondot jelentene egy szomszédos magas épület miatt kialakult extrém árnyékoltság. A ShadeFix ezt is megoldja!
Télen is működik a napelem?
A napelemek teljesítménye a kevesebb napsütés miatt jelentősen csökken télen. Viszont ne feledjük, hogy ebben az időszakban is süt a nap valamennyit, sőt a napelemek még felhős időben is képesek valamennyi energiát termelni. Természetesen a napelem típustól függ, hogy milyen mértékben tudja hasznosítani a felhősebb időszakokban a szűrt fényt. A polikristályos napelemek teljesítménye jobb a felhős időszakban. Viszont ne feledjük, hogy a háztartásunk áramellátottsága nem a napfénytől függ, hisz amikor nem tud a rendszer elegendő áramot termelni, olyankor az áramszolgáltatótól kapjuk vissza azt a többletenergiát, amit a napfényesebb időszakban termelt a rendszerünk. Ebből kifolyólag nem kell azzal foglalkoznunk, hogy mikor mennyit süt a nap.
Árthat a jégeső vagy a hó a napelem moduloknak?
A napelemek felülete speciális biztonsági üvegből készülnek, így nagy biztonsággal ellenállnak akár diónyi méretű jégdaraboknak és sértetlenül vészelik át a legtöbb hazánkban előforduló jégesőt. Persze elképzelhető olyan extrém vihar, amikor olyan méretű jég hullik, hogy a napelem is sérül. Ezekben a ritkán előforduló, szélsőséges esetekben védelmet nyújt, ha a lakásbiztosítás ki van terjesztve a napelemes rendszerre is. Nagyobb havazás esetén a tető dőlésszöge miatt hamar lecsúszik a ráesett hó, így nem akadályozza tovább az áramtermelést. Ha mégis megmaradna a hó a paneleken, a terhelés nem okoz kárt a modulokban. [/col_inner]
[/row_inner]
Mennyibe kerül egy ilyen prémium rendszer?
Ez nehéz kérdés. Tudnunk kell sok adatot az ideális rendszer kiválasztásához. De vegyünk egy gyakori példát: A kiváltandó áram havi 10.000Ft. Adottságok: déli tájolású nyeregtető, cserépfedéssel, jó állapotú tetőszerkezet és villamos hálózat. Ajánlott rendszer:
 
2,97 kWp teljesítmény nettó bruttó
SMA SB 3.0-1AV-40 283 609 Ft 360 183 Ft
SHARP 330W (9db) 358 200 Ft 454 914 Ft
saválló, rozsdamentes tartó 90 000 Ft 114 300 Ft
munkadíj 100 000 Ft 127 000 Ft
villamossági segédanyagok 90 000 Ft 114 300 Ft
tervezési ügyintézési költségek 35 000 Ft 44 450 Ft
túlfeszültség és túláram védelem 85 000 Ft 107 950 Ft
Fizetendő 1 323 097 Ft
Ha épp nem süt a nap, honnan van áram a háztartásunkban?
A napelem rendszerünk az áramszolgáltató hálózatára van kapcsolva és hálózatra visszatápláló rendszerként működik. Ennek köszönhetően a rendszer automatikusan az energiaszolgáltatót használja akkumulátornak azokban az időszakokban, amikor nem süt a nap. Ha kevésbé napsütéses az idő és a rendszerünk nem termel annyi energiát, amennyire szükség van a háztartásban, akkor a hiányzó energiát ugyancsak az áramszolgáltatótól pótolja. Nyári időszakban viszont sokkal több energiát termel a rendszer, mint amennyire szükségünk van, így a feles energia az áramszolgáltató hálózatába kerül automatikusan visszatáplálásra. Az ad-vesz mérőóra nyilvántartja, hogy mennyi áramot fogyasztottunk és mennyit tápláltunk vissza a hálózatra és ez alapján készíti el az éves szaldó elszámolást. Ha jól van méretezve a rendszer, a villanyszámla a nullához közelít.
Polikristályos vagy monokristályos napelemet válasszak?
Általánosan elmondható, hogy a monokristályos napelem hatásfoka jobb, mint a polikristályos technológiáé. Kb. 16-19 %, míg a másik csak 13-18% körül teljesít. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hatásfok alapján ki lehetne jelenteni, hogy a monokristályos technológia jobb. A helyzetet árnyalja a teljesítmény kérdése. A teljesítmény az a mérőszám, ami a legfontosabb, hiszen ez alapján lehet kijelenteni, hogy mennyit termel a napelem rendszer. A napelem működését jelentősen befolyásolják bizonyos tényezők.

Befolyásoló tényezők:

 • Hány napos óra van egy évben?
 • Hány felhős óra van egy évben?
A monokristályos jobban teljesít a direkt napsugárzás esetében. A polikristályos viszont a szórt napfényben, vagyis a felhős időben. Ezért Magyarországon az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Ezért hiába jobb a monokristályos hatásfoka, a felhős időszakok esetén a polikristályos teljesít jobban. Tehát akkor monokristályos vagy polikristályos napelem? Bármelyik technológiát is válassza, ha minőségi SHARP napelemet választ és professzionális kivitelezést, akkor a legjobb teljesítményt és megbízható működést fog kapni!
Miért fontos a túlfeszültség-védelem a napelem rendszerhez?
Mivel a napelem modulok általában a tetőn helyezkednek el, ezért szinte mindig közvetlenül ki vannak téve az időjárási hatásoknak. Ez azt is jelenti, hogy komoly esély van rá, hogy villámcsapás éri őket, ami súlyos károkat okozhat a nem megfelelően védett napelem rendszer alkatrészeiben. Ez a javítási és csereköltségek számottevő emelkedésével, illetve termeléskieséssel járhatnak. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a napelem rendszerünket megbízható, az aktuális szabályozásoknak megfelelő védelemmel lássuk el. A Weidmüller féle túlfeszültség-védő a villámok keltette impulzusok ellen hatékony védelmet biztosít a napelem rendszer számára is.
Hőszivattyús fűtés-hűtés napelem rendszerrel kombinálva
A hőszivattyú hozzávetőlegesen négyszer annyi fűtési energiát ad le, mint amennyi villamos energiát vesz fel a működéséhez. Illetve nyáron a felvett energia segítségével a hőszivattyú megoldja otthonunk klimatizálását. Hogyan működik? A levegő / vizes hőszivattyú egy kompresszorral rendelkező fűtő- és hűtőberendezés, melynek működése nagyon hasonlít a klímákéhoz. Van egy beltéri és egy kültéri egysége. A két egység csövekkel van összekötve, melyekben egy speciális gáz illetve folyadék szállítja a fűtéshez, hűtéshez szükséges energiát. A hőszivattyú beltéri egysége kinézetében és működésében is hasonlít egy kazánéhoz: meleg vízzel látja el az épület fűtési rendszerét. Ezen felül a hőszivattyús rendszer a nyári melegben a hűtővíz előállítására is képes, tehát nem csupán a fűtést, de az egész évi klimatizálást is megoldja. A levegő / levegő hőszivattyú működése hasonlít egy multisplit klímáéhoz azzal a különbséggel, hogy ezeket a berendezéseket nem hűtésre hanem fűtésre optimalizálták. Ez azt jelenti, hogy nyilván hűteni is tud, de sokkal fontosabb, hogy extrém hidegben (-25 Celsius fokban) is képes fűteni rásegítés nélkül, illetve nem jelent problémát az egész éves folyamatos működés. Miért jó ha hőszivattyúval fűtünk? Sokan azt vallják, hogy felesleges hőszivattyúval fűteni hisz majd a napelem úgyis megtermeli a szükséges energiát s az elektromos kazán lényegesen olcsóbb mint bármelyik hőszivattyú. Ez egyfelől igaz. DE.
 • Az elektromos kazánnal csak fűteni lehet hűteni nem.
 • Mivel az elektromos kazán (de lehet infrapanel, elektromos padlófűtés, bármely elektromos fűtőtest) jósági tényezője 1, azaz 1kWh elektromos energiából 1kWh melegenergiát képes előállítani, míg a hőszivattyúé 4 körül van tehát 1kWh elektromos energiából legalább 4kWh melegenergiát lehet vele előállítani, így ugyanahhoz a melegenergiához negyed annyi napelem szükséges.
Ha tehát hőszivattyúval fűtünk s a szükséges áramot előállíttatjuk napelemmel, akkor negyedannyi napelem szükséges mintha elektromos fűtésünk lenne. A hőszivattyú 1/4 napelemmel kisebb beruházást jelent mint az elektromos fűtés a négyszer annyi napelem együtt.

További kérdéseid vannak? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

kapcsolatfelvétel

A megbízható napelem rendszer

négy legfontosabb összetevője

Általában csak a tetőn lévő napelemeket látjuk, mert ezek vannak szem előtt, pedig összesen 4 fontos összetevő van, melyeken a napelem rendszer megbízhatósága és tartóssága múlik. Ha ezek közül bármelyiken spórol a kivitelező, azt a mi zsebünk fogja bánni 5-10 év múltán. Viszont ha mind a 4 összetevőt gondosan választjuk meg, a napelem rendszerünk több évtizedig fogja tenni a dolgát minimális karbantartás mellett.

a négy összetevő

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Szakértőink mindenben segítenek

Telefon

+36 70 416 4006

email címünk

info@realsolar.hu

facebook oldal

Kövess minket »

Elérhetőségek:

Email: info@realhouse.hu
Telefon: +36 70 416 4006